Tuesday, January 17, 2012

oreo cheese cake cik bb

salam masak memasak.

ari nih punyer entry agak simple-simple jer
kali nih cik bb nak kasik resepi
macam mane nak wat oreo cheese cake non bake
mudah jer..
sies mudah
ade bahan and peralatan da boleh jalannn..

ok 1stly bahan2 :

1.biskut oreo (lbh kurang dlm 4 bungkus)
2. Philadelphia cream cheese (depend pd loyang korang, kalu besar guna 2 buku la)
3. whipping cream (1 kotak kecil)
4. gula (depend pada saiz loyang korang, kalu besar dalam 1 cawan pun da cukup.jangan banyak2 sebab biskut oreo tuh da manis daa)
4. esen vanila (dlm 2 sudu besar)
5. gelatin or orang bese panggil agar2 (agak2 jer)
6. sedikit butter (y da d cairkan)
7. 2 biji kuning telur

cara2 :

1. hancurkan 3 bungkus biskut oreo.jangan terlalu hancur and jangan telalu kasar.
2. then gaulkan butter dengan biskut oreo y dah di hancurkan td.
3. tekapkan adunan biskut oreo td kedalam loyang yang sudah di sapukan butter (sapuan butter tuh utk elakkan adunan melekat kat loyang). kemudian mampat2kan adunan biskut supaya kemas dan padat.
4. masak agar2 tanpa gula.biarkan di atas dapur utk seketika
5. pukul kuning telur dgn gula sehingga kembang. kemudian pukul sekali dengan cream cheese, esen vanila and whiping cream.
5. apbila adunan suda sebati masukkan agar2 y da dimasak td..(kalau korang nak patahkan2 biskut oreo then masukkan ke dalam adunan nih pon boleh ) gaulkan.
6. kemudian, masukkan adunan ke dalam loyang y berisi lapisan biskut oreo y dah di padatkan td.
7. lastly masukkan ke dalam peti sejuk.
8. apabila cheese da agak keras, keluarkan dan boleh la di hiaskan dengan baki biskut oreo td (ikut creativiti)



tips: nak lagi mudah tgok u tube..ngeeee







taraa!!

khas wat my rumet mase ari jadi dye 12 january ari tuh :)




p/s: wexx, da blogkan da resepi..sila cuba okeh

















Saturday, December 31, 2011

u make me SMILE :)

oke2, lets smile


smile


smile


and
smile







di saat otak sudah penat
badan pun xlarat
bape banyak lagi buku2, nota2 nak kene "angkat"
haaaaaa
malas malas malas
but
thank you babiessssss
u make me smile dengan sangat dasat!



p/s: saje nak kasik taw, da masuk zone study..happy final exam...huuu~

Monday, December 5, 2011

a love of cameron


















p/s: saje nk kasik taw.location ombak rindu kt cameron oohh :)

gift

i get it from MY MOM
walau seburuk or sehodoh mana pon ia
ia tetap chantek d hati saya
tsssssskkk




Sunday, November 27, 2011

10 bende anda perlu tahu ttg AZRI HAFIZ


1. bile dye penat, dye tido xkire tempat...keciannnn :(


2. bile dye rase dye sangat bergaya dgn tabletnyer.... :p



3. bile dye ber kemaja dan berkot, jgn terkejut kalau dye jd CEO :)



4. bile dye terlebih energy, macam nih la dye jadi..heeee~


5. bile dye freeee, dye suke ber aktiviti...


6. dye pasan chumel bile dye layan budak-budak chumel...hehehehe



7. bile dye asik kate imam muda tuh ade gaye gaye dye..imagine kan je lerr



8. dye sangat mengade2 bile nak mengade adekan ceritaa...
p/s:wekk, tak jeles la ngan kakput...heeee


9. bile dye sengal dye suka melakukan aksi kurang supan..ngeeee~



10. bila dye berkawan, dye setiakawan @geng kuantan/xoxo


bila hari nih, hari jadi dye
ape boleh buat,
kene la trima dye dengan seada adanyeeeeeeeerrrr :p


mmmuaaaaahhhx!




iloveusomuch