Tuesday, January 17, 2012

oreo cheese cake cik bb

salam masak memasak.

ari nih punyer entry agak simple-simple jer
kali nih cik bb nak kasik resepi
macam mane nak wat oreo cheese cake non bake
mudah jer..
sies mudah
ade bahan and peralatan da boleh jalannn..

ok 1stly bahan2 :

1.biskut oreo (lbh kurang dlm 4 bungkus)
2. Philadelphia cream cheese (depend pd loyang korang, kalu besar guna 2 buku la)
3. whipping cream (1 kotak kecil)
4. gula (depend pada saiz loyang korang, kalu besar dalam 1 cawan pun da cukup.jangan banyak2 sebab biskut oreo tuh da manis daa)
4. esen vanila (dlm 2 sudu besar)
5. gelatin or orang bese panggil agar2 (agak2 jer)
6. sedikit butter (y da d cairkan)
7. 2 biji kuning telur

cara2 :

1. hancurkan 3 bungkus biskut oreo.jangan terlalu hancur and jangan telalu kasar.
2. then gaulkan butter dengan biskut oreo y dah di hancurkan td.
3. tekapkan adunan biskut oreo td kedalam loyang yang sudah di sapukan butter (sapuan butter tuh utk elakkan adunan melekat kat loyang). kemudian mampat2kan adunan biskut supaya kemas dan padat.
4. masak agar2 tanpa gula.biarkan di atas dapur utk seketika
5. pukul kuning telur dgn gula sehingga kembang. kemudian pukul sekali dengan cream cheese, esen vanila and whiping cream.
5. apbila adunan suda sebati masukkan agar2 y da dimasak td..(kalau korang nak patahkan2 biskut oreo then masukkan ke dalam adunan nih pon boleh ) gaulkan.
6. kemudian, masukkan adunan ke dalam loyang y berisi lapisan biskut oreo y dah di padatkan td.
7. lastly masukkan ke dalam peti sejuk.
8. apabila cheese da agak keras, keluarkan dan boleh la di hiaskan dengan baki biskut oreo td (ikut creativiti)



tips: nak lagi mudah tgok u tube..ngeeee







taraa!!

khas wat my rumet mase ari jadi dye 12 january ari tuh :)




p/s: wexx, da blogkan da resepi..sila cuba okeh

















4 comments:

sitinuraffizza said...

awk, xd guna tepung, baking powder, soda eh? 2 je bhn nye?

Norain Yusof said...

haah 2 je..xgune pon..dats y non bake dear :)

EirA said...

okei..finally got this recipe..nti ak nk try buat ey wexx..hehe

cik kumbang said...

sedapnya nak ckit hehe