Tuesday, October 11, 2011

yeah da pandai..walaupun cket =.="

 woot woot..
taukah anda apa ituh GIS??
GIS satu sistem baru (baru tahu) y sepatutnya di gunakan dgn meluaskan dalam sistem pemprosesan data dan pemetaan..
ekceli da lame tahu tp baru tahu nak guna
tuh pon merangkap mcm kura2 lembap
well, bese la org baru nk belajar..
ok2, secara tak langsung FYP @ PSM aku kene  guna software nih la
at the same time kene gali2 and solve the suitable problem using dis software.
either in water resources,piping system,hydrology,traffic,crime investigation or anything
y korang rase revelan and research korang tuh memberi kesan yang sangat baik pada masa sekarang mahu pun akan datang
GIS sangat2 expert and advance dalam sistem database
sangat bagus ok
alaa lebih kurang macam microsoft access
tapi GIS including with mapping
so secara xlangsung benefitnya
ia sangat lah
menjimatkan masa (ituh pon kalu korang da expert guna software nih)
dan
memudahkan kerja
sebab
sebab korang xyah susah2 pegi site
sebagai contoh
korang nak tau kesan daripada pembinaan empangan kepada bentuk mukabumi sungai
dapatkan data
dan map
so
pengunaan GIS adalah sangat tepat
tp macam mane nk buat?
itu yang kene BELAJAR!!
dan jangan jemu utk terus membaca dan bertanya ok
bab kate sv ak En I
IQRAQ!!












so
jum2 tgok macam mane budak baru belajar nk belajar



                                       first map                                 


second map
auto combination map  by ArcGis



nanti da pandaiii.leh wat y neh..heheheh :)







di sebabkan aku nih asalnyer bukan dr orang komputer
jurusan pon bukan jurusan komputer
tahu pakai dan guna word jer
huhuhu
[teruk kan]
nak tanak terpaksa lah mintak tulun en BB..
ouuh dya sangat membantuh pada malam tuh
mekaceh mekaceh mekaceh
hehehehehehe




p/s: ak da taw macam mane nk browse map dr google earth to arcgis..tp da lupe..aiyakk..hahahaha



GIS= Geographical Information System

1 comment:

Korean Style Online said...

Nice blog and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean fashion malaysia online / online shopping blog. have a nice day